Vakantie met kinderen

Friesland

Als je met het gezin op vakantie bent, heb je keuze te over: Nederland is verdeeld in 12 provincies. In Noord- en Zuid-Holland (let op: dat is de naam van de twee provincies in het westen!) Je stedentrips combineren met een strandvakantie kan je bijzonder goed. In het noorden trekt Friesland met prachtige natuur en de Waddeneilanden. Het zuiden, met name Zeeland, scoort met de meeste zonuren. Op vakantie in Nederland met kinderen vind je overal water, ongerepte natuur, steden en pretparken. Alleen bergfans zijn hier volledig misplaatst. Hieronder presenteren we onze persoonlijke hoogtepunten voor een gezinsvakantie in Nederland – van noord naar zuid. Een overzicht van alle 12 Nederlandse provincies met foto’s, accommodatie en insidertips vind je ook in ons toffe ebook Nederland met kinderen.

Voor veel evenementen en leuke dagjes uit kun je het beste de kortingskaart van Nappas aanschaffen, waarmee je dagje weg of vakantie in Nederland iets geodkoper kan worden.

Vakantie met kinderen in Friesland

Het rustige Friesland in het noordwesten van Nederland biedt een bijzonder groot aantal kleine en grote meren en is daarom perfect om te fietsen met het gezin. Overigens spreken de meeste mensen hier zowel Fries als Nederlands. De Friezen zijn immers erg trots op hun dunbevolkte, maar landschappelijk des te gevarieerder provincie. En wist je dat de hoofdstad van de provincie Friesland, Leeuwarden, in 2018 werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa? In ruil daarvoor was de stad, met zijn eeuwenoude grachten en gezellige straatjes, natuurlijk bijzonder mooi aangekleed.

De Waddeneilanden met kinderen

Ook de Westfriese eilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog behoren tot Friesland. Elk een klein familieparadijs op zich! Met hun idyllische dorpjes, stranden en dromerige duingebieden bieden ze allemaal zeker een echt eilandgevoel. Op Terschelling en Schiermonnikoog zijn de schone en fijne zandstranden bijna eindeloos en op Terschelling vindt jaarlijks het beroemde theaterfestival Oerol plaats. Vlieland en Ameland daarentegen zijn DE eilanden voor natuurfreaks. Beide eilanden hebben veel bos en bieden rustige en brede stranden voor een strandvakantie met de kinderen in Nederland. Je kunt hier zelfs zeehonden spotten!

Ontdek Noord-Holland met kinderen

In Noord-Holland kun je gezinsstadhoppen – bijvoorbeeld naar Amsterdam, Haarlem en Alkmaar – combineren met een strandvakantie in Zandvoort, Egmond aan Zee of Bloemendaal aan Zee. Trouwens: het eiland Texel behoort ook tot Noord-Holland en is erg populair bij Hollandse vakantiegangers en vooral gezinnen. Vanuit Den Helder steekt u in slechts twintig minuten over naar Texel, dat als grootste van de Noordzee-eilanden acht bewaakte stranden te bieden heeft. Hoewel het hier turbulenter is in vergelijking met de andere Westfriese eilanden, is Texel toch relatief rustig, beheersbaar en natuurlijk – zeker in vergelijking met de stranden op het vasteland.

Amsterdam met kinderen

Er is zoveel te ontdekken voor jong en oud in de Nederlandse hoofdstad! Verken de stad het beste eerst vanaf het water en maak met het gezin een rondvaart door de grachten langs de vele woonboten, eeuwenoude scheve gevels en onder brutaal diepe bruggen door. Het aanbod voor kinderen in de Amsterdamse musea is bijna eindeloos. Niet alleen de bekende huizen als het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum bieden speciale rondleidingen voor kinderen. Het economisch museum NEMO is ook een eldorado voor gezinnen, hier is het motto “Niet aanraken is verboden!” Het beroemde Anne Frank Huis wordt alleen aanbevolen voor kinderen van tien jaar en ouder. Reserveer je tickets vooraf online om lange rijen te vermijden! Het mooiste stadspark is het Vondelpark met veel speeltuinen. Daar kunt u heerlijk fietsen of waterfietsen.