Kinderfauteuils getest: veel verontreinigende stoffen

kinder

Formaldehyde, naftaleen, weekmakers: deze verontreinigende stoffen horen niet thuis in kindermeubels, zeggen consumentenvoorstanders De Duitse consumentenbeschermingsorganisatie Stiftung Warentest heeft talrijke veiligheidsgebreken en verontreinigende stoffen in een dergelijke kinderfauteuil gevonden. Van de in totaal 20 hoge stoelen en opklapbare fauteuils werden elf modellen als “slecht” beoordeeld. Zeven fauteuils bevatten te veel verontreinigende stoffen, in vier andere zat het kind wankel. De huidige is al de derde test in 15 jaar waarin de industrie het niet goed doet, bekritiseerde de plaatsvervangend hoofdredacteur van het tijdschrift “test”, Werner Hinzpeter. “De zwakke punten zijn bekend.” De testers beoordeelden het kindvriendelijke ontwerp, de bediening, de duurzaamheid, de veiligheid en de schadelijke stoffen.

Kanker en allergische huidreacties

Daarentegen vonden de testers “zeer hoge” hoeveelheden formaldehyde in de bekleding van twee fauteuils, dat de huid en slijmvliezen irriteert en kanker en allergische huidreacties kan veroorzaken. De testers ontdekten de stof naftaleen, die vermoedelijk kanker kan veroorzaken, in de bekleding van verschillende producten. De testers vonden ook weekmakers en een vlamvertrager. “Al deze verontreinigende stoffen horen niet thuis in kindermeubels”, bekritiseert de wetenschappelijk directeur bij Stiftung Warentest.

Eigenaren van een zwaar besmet product kunnen de winkelier twee jaar na levering nog vragen om het defect te herstellen, adviseerden consumentenadvocaten. Ouders dienen het zitkussen indien mogelijk te verwijderen. Stiftung Warentest bekritiseerde de constructie van twee hoge stoelen. Bij het ene model kunnen kinderen beide beentjes door een opening steken en erdoor glijden, bij een ander is er zoveel ruimte tussen de beugel en het zitje dat de kleintjes eruit kunnen klimmen en naar beneden kunnen vallen.