Koolhydraatarm

Koolhydraatarm

Eet groenten die weinig koolhydraten bevatten

Alle groenten bevatten veel waardevolle voedingsstoffen die niet alleen belangrijk zijn tijdens een koolhydraatarm dieet. Het hoge gehalte aan fytochemicaliën beschermt bijvoorbeeld tegen veel ziekten door zijn antioxiderende werking. En toch zijn er verschillen! Met de juiste groentekeuze kun je alle voedingsstoffen opnemen en ook koolhydraten verminderen. We hebben het over niet-zetmeelrijke groenten zoals broccoli, boerenkool, savooiekool, sla, tomaten of paprika’s.

Bepaalde wortelgroenten zoals wortelen, bieten, zoete aardappelen en peulvruchten zoals erwten, bonen en maïs bevatten vanwege hun zetmeelgehalte een iets hoger koolhydraatgehalte. Zelfs in restaurants kunnen op deze manier koolhydraten worden verminderd. Bestel gewoon een portie salade in plaats van de gebruikelijke aardappelbijgerechten.

En drink water om koolhydraten te verminderen

Frisdranken, limonades en vruchtensapdranken hebben één ding gemeen: ze bevatten veel toegevoegde suikers, wat het risico op insulineresistentie aanzienlijk verhoogt. Overmatige consumptie bevordert ook diabetes type 2 en obesitas. De hoeveelheden suiker zijn lege koolhydraten die het lichaam niet verzadigen. Een groot glas suikerhoudende limonade bevat 27 gram koolhydraten, en 250 milliliter ijsthee is niet bepaald koolhydraatarm met 17 gram koolhydraten. En hoe zit het met vruchtensappen? Zelfs met het label “100 procent fruit” hebben ze een hoog koolhydraatgehalte vanwege hun fructosegehalte.

Als je koolhydraatarm wilt eten, kun je beter een glas water drinken. Met een schijfje biologische citroen of komkommer geef je de drank gemakkelijk een verfrissende smaak. Voor een koolhydraatarm alternatief voor ijsthee laat je ongezoete fruitthee gewoon afkoelen.