Het type wasmachine

wasmachine

De verschillen tussen voorladers en bovenladers Het belangrijkste verschil tussen wasmachines met voorlader en bovenlader ligt in hoe en waar ze worden gevuld, daarom worden de twee typen genoemd. Voorladers hebben hun opening aan de voorkant, zodat de was er vanaf de voorkant in gaat. Bovenladers daarentegen hebben hun opening “bovenop” en worden dus van bovenaf beladen.

Dit resulteert in nog meer verschillen, vooral qua uiterlijk en installatie. De ronde patrijspoort is typisch voor voorladers, terwijl bovenladers een klep hebben. En aangezien deze aan de bovenzijde opengaat, kunnen wasmachines met bovenlader niet onder of onder geschoven worden. Daarentegen zijn frontladers met hun opening aan de voorzijde zeer geschikt voor de onderbouw. Naast de positie van de trommelopening is er nog een belangrijk verschil tussen voor- en bovenladers, namelijk hun breedte. Voorladerwasmachines zijn meestal 60 cm breed, terwijl bovenladers slechts 40 cm zijn.

En dat heeft weer een impact op hun line-up. De bredere voorlader past misschien niet in sommige kleine badkamers, terwijl er toch een nis kan worden gevonden voor een smallere bovenlader. De kleinere breedte betekent echter ook dat bovenladers over het algemeen een kleinere capaciteit hebben (ca. 5 – 7 kg) dan voorladers (ca. 6 – 9 kg) en ook wat onrustiger lopen. Ten slotte moet worden vermeld dat er ook verschillen zijn in uitrusting en selectie tussen wasmachines met voor- en bovenopening.

Voorladers zijn het veel voorkomende ontwerp en bieden daarom over het algemeen meer programma’s, opties en functies en zijn beschikbaar in een groter assortiment. Het scala aan functies en het aanbod van bovenladers is daarentegen veel beperkter.

Voordelen van voorladerwasmachines

  • De opening aan de voorkant maakt veel montagemogelijkheden mogelijk. Voorladers kunnen vrij staan, ingebouwd, onder of onder geschoven worden en zijn geschikt voor wastorenbouw.
  • Het blad kan gebruikt worden als werk- of opbergvlak.
  • Het scala aan programma’s en functies is zeer groot, zodat ook aan speciale eisen en wensen op het gebied van was- en textielverzorging kan worden voldaan.
  • De keuze aan modellen is zeer groot, zodat voor elke behoefte en elk budget een geschikt toestel te vinden is. Er zijn ook veel wasmachinetests en meningen van klanten.
  • Op deze manier kan nog meer informatie over de kwaliteit en prijs-prestatieverhouding worden verkregen voordat een voorlader wordt gekocht, wat zal helpen bij de aankoopbeslissing. Een wasdroger aanbieding is meestal een frontlader.
  • De breedte maakt grote capaciteiten van ruim 7 kg mogelijk.

Frontladers lopen door hun breedte zeer soepel. De wasmachine schudt en beweegt slechts een beetje als hij krachtig wordt gewassen en vooral als hij centrifugeert.

Voordelen van wasmachines met bovenlader

  • Met hun geringe breedte passen bovenladers ook in de kleinste nissen.