Waarom aandelen kopen?

Beleggen

De vraag “Waarom aandelen kopen?” wordt snel beantwoord: er is geen alternatief voor het kopen van aandelen en andere waardepapieren om vermogen op te bouwen. In tijden van lage rente bieden aandelen wat bijvoorbeeld spaarrekeningen lange tijd niet konden bieden: rendement. Met voorraden kunt u dus meer mogelijkheden creëren om uw vermogen op te bouwen en bijvoorbeeld uw oudedagsvoorziening op te poetsen. Maar waar moet ik als beginner op letten bij het handelen in effecten? Hoe belangrijk is de beurskoers bij het betreden en verlaten van de aandelenmarkt? Hoe kan ik mijn geld zo beleggen dat het stijgt? Iedereen die iets aan de hoge kant heeft en meer wil dan de magere rente op zijn betaalrekening, stelt zichzelf deze vragen. Historisch gezien was het kopen van aandelen een winstgevende zaak. Beleggers die meer dan 30 jaar (periode 1989 tot 2018) in de AEX hadden belegd, wisten alleen al in 14 jaar een rendement van ruim 20 procent per jaar te behalen. De AEX verloor echter in drie jaar tijd ruim 20 procent. Gemiddeld was het jaarrendement op de AEX 7,2 procent per jaar, ondanks af en toe forse ups en downs.

Aandelenhandel

Onder andere een systematische beleggingsstrategie draagt ​​bij aan uw succes in de aandelenhandel. Oriënteer u bijvoorbeeld op de strategieën van de beleggerslegendes Warren Buffett, George Soros of Peter Lynch. Als u wilt beginnen met handelen in aandelen, kunt u uw aandelenhandel ook baseren op de ene of de andere beurswijsheid. Met name zinnen als “winst laten lopen, verliezen beperken”, stellen minder ervaren aandelenkopers of beginners op de beurs in staat om de belangrijkste basisregels van aandelenhandel te leren kennen en te internaliseren. Of u nu bij het handelen in aandelen wilt vertrouwen op de wijsheid van sterinvesteerders, in ieder geval alleen geld in de AEX beleggen waar u op middellange termijn zonder kunt. Dit is de enige manier om de koersdalingen, die onvermijdelijk zijn op de aandelenmarkt, comfortabel uit te zitten.

Aan de andere kant kan iedereen die kapitaal in de aandelenhandel gebruikt dat een paar maanden later nodig is, snel gedwongen worden om zijn aandelen te verkopen – in het ergste geval tegen ongunstige prijzen. Plan bij het handelen in aandelen met een lange beleggingshorizon, mogelijk tot aan uw pensionering. Naarmate de pensionering nadert, moet u het aandeel risicovolle beleggingen geleidelijk verminderen. Het kapitaal dat ze nodig hebben om hun pensioen geleidelijk en over een langere periode aan te vullen, halen ze uit de beurs – en beleggen het in veilige en minder volatiele beleggingsvormen. Zodra u de ruwe planning voor het opbouwen van uw vermogen hebt voltooid, kunt u beginnen met handelen in aandelen.

Hoe koop ik aandelen?

Beleggers kunnen de order om aandelen te kopen meestal persoonlijk plaatsen via een adviseur in hun huisbank of per telefoon, e-mail of fax. Bij online brokers of directe banken plaatst u de effectenorder eenvoudig online. Het enige dat u nodig hebt, is het effectenidentificatienummer (WKN of ISIN) van het respectieve eenheidscertificaat dat u wilt kopen. De verdere stappen spreken dan grotendeels voor zich. Voordat u kunt beginnen met handelen in aandelen, heeft u een effectenrekening nodig.

Koop effecten

Beleggers die effecten zoals aandelen, fondsen, certificaten of warrants willen kopen en verkopen, hebben eerst een depotbank nodig via welke ze hun effecten kunnen verhandelen. Een effectenrekening kan vrij eenvoudig worden geopend bij een huisbank of bij een online broker. Dit brengt ons bij de eerste van onze belangrijkste tips voor het handelen in effecten, het openen van een effectenrekening bij een goedkope makelaar.