Milieubewust ondernemen? Zo doe je dat!

Milieubewust ondernemen, ook wel duurzaam ondernemen of maatschappelijk verantwoord ondernemen genoemd, is iets waar steeds meer bedrijven zich vandaag de dag mee bezig houden. Misschien heb je er zelf ook al wel aan zitten denken om de overstap naar duurzamer en ‘groener’ ondernemen te maken, maar weet je niet zo goed welke voordelen je hieruit kunt halen en hoe je het zou moeten aanpakken. In deze blog willen we hier graag wat dieper op ingaan. Benieuwd hoe jij milieubewust kunt ondernemen? Lees dan snel verder!

Waarom milieubewust ondernemen?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom het aantrekkelijk is om de overstap naar milieubewust ondernemen te maken. Allereerst is het natuurlijk ontzettend belangrijk voor het behoud van onze aarde. Als we op precies dezelfde voet door zouden gaan zoals we nu met z’n allen bezig zijn, dan blijft er waarschijnlijk maar weinig van de aarde over. Gelukkig zien steeds meer mensen dit in. Dit betekent echter ook dat mensen kritischer worden. Zij kiezen meer en meer voor bedrijven die zich inzetten voor een betere toekomst.

Maar ook vanuit de overheid komen er alsmaar meer maatregelen bij om een duurzame en groene toekomst te stimuleren. Door de overheid continu een stapje voor te blijven, ervaar je minder druk en meer rust. Je hoeft geen overhaaste beslissingen te nemen en loopt nooit achter de feiten aan. Daarnaast kun je ook profiteren van enkele leuke financiële en fiscale regelingen. Deze zijn door de overheid in het leven geroepen om duurzaam ondernemen te stimuleren. Kijk bij de subsidie- en financieringswijzer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland om te zien welke subsidies momenteel nog aangevraagd kunnen worden.

Begin klein en pak het stap voor stap aan

Duurzaam en milieubewust ondernemen is niet iets wat je even in een paar dagen doorgevoerd hebt. Het beste kun je klein beginnen en het vervolgens stap voor stap aanpakken. Stel desnoods een plan op om inzicht te krijgen in de stappen die nog ondernomen moeten worden. Met klein beginnen kun je denken aan de gloeilampen op kantoor vervangen door energiezuinige LED lampen. Of stimuleer het drinken uit herbruikbare en afwasbare bekers door de kartonnen en plastic bekertjes in de ban te doen en iedere werknemer een mooie koffiemok met logo te geven. Zoals je ziet hoeven het echt niet meteen hele grote en radicale veranderingen te zijn. Iedere stap, hoe klein ook, is er eentje in de juiste richting.

Zorg dat al het personeel op de hoogte is

Milieubewust ondernemen doe je met z’n allen en niet alleen. Je kunt zelf nog zo milieubewust bezig zijn, als je niet al het personeel weet te overtuigen van de noodzaak en achter je weet te scharen, is het ontzettend lastig om deze nieuw ingeslagen weg aan te houden. Bereidheid om te veranderen kun je kweken door er eerst voor te zorgen dat al het personeel op de hoogte is van jouw ideeën. Maak vooral ook duidelijk waarom je voor deze nieuwe weg hebt gekozen en wat het iedereen uiteindelijk oplevert. Beantwoord eventuele vragen en ga discussie niet uit de weg. Alleen dan kan duurzaam ondernemen een succes worden!