Dit zijn de leukste banen in de techniek

Posted On By Ruben

De technieksector kampt al jaren met grote tekorten. Kundig personeel is moeilijk te vinden. Overweeg jij een baanswitch of carrièreswitch? Overweeg dan eens een baan in de techniek! Als technisch geschoolde kracht heb je een goed carrièreperspectief. Dat betekent dat je een flink salaris kunt verdienen en dat je zelfs een werk-leertraject kunt doorlopen. Werkgevers zitten immers te springen om (beginnend) technisch personeel. Wij laten je graag zien welke banen het allerleukst zijn.

Werken in de metaalbewerking

De techniek is ontzettend breed, maar een bekende sector is de metaalbewerking. Misschien heb jij al affiniteit met metaalbewerking of heb je al ervaring met cnc buigen of frezen. In dat geval kun je direct aan de slag bij een bedrijf dat metaal bewerkt. Ook hierin heb je weer diverse takken. Het leukst is natuurlijk een bedrijf dat maatwerkoplossingen levert, waarbij je uitsluitend ‘specials’ maakt. Dit soort producten bestaan nog niet of moeten voldoen aan heel specifieke eisen, in tegenstelling tot artikelen die in duizendvoud gemaakt worden. Andere toffe banen in de techniek zijn bijvoorbeeld automonteur. Tegenwoordig worden er steeds meer elektrische auto’s gemaakt, dus moet je steeds meer kennis over IT en elektrotechniek hebben. Dat geldt ook voor een baan als fietsenmaker. In die functie moet je ook met elektrische fietsen overweg kunnen! En denk ook aan gave werkgevers, zoals werken bij Defensie! Misschien repareer jij binnenkort wel legertrucks of straaljagers!

Opleiding in de techniek

Wanneer je nog geen opleiding hebt gevolgd kun je alsnog aan de slag in de techniek. Veel werkgevers bieden werknemers de mogelijkheid een opleiding te doen. Het is zelfs mogelijk een werk-leertraject te doen, waarbij je leert terwijl je al aan het werk gaat. Soms moet je een dag naar school en ben je de rest van je werkweek aan het werk. Het voordeel hiervan is dat je werkgever je opleiding betaalt, en dat jij al geld verdient terwijl je nog in opleiding bent. Om deze reden kiezen veel schoolverlaters uiteindelijk voor een werk-leertraject. Maar dat hoeft niet de enige reden te zijn. Ook als je op latere leeftijd nog een ander beroep wilt leren, is een werk-leertraject in de techniek een goed idee.

Carrièrekansen

Omdat er een groot tekort is aan arbeidskrachten heb je als technisch geschoold personeelslid een goed uitgangspunt. Je kunt flink onderhandelen als je ergens aan de slag wilt. En zit je momenteel op een dood punt in je werk? Dan is de overstap naar een technisch bedrijf zo gemaakt, mits je affiniteit hebt met techniek.