Alles wat je moet weten over watersnijden

Posted On By Ruben

Watersnijden; heb jij er al wel eens van gehoord? Watersnijden is een zeer populaire en veelzijdige toepassing en wordt daarom ook veelvuldig gebruikt in allerlei uiteenlopende sectoren. Denk aan bijvoorbeeld de machinebouw, voedselindustrie, agro-industrie en de kunstsector. Het wordt door sommige mensen ook wel omschreven als waterstraalsnijden. Wil jij meer weten over deze toepassing en erachter komen wat de specifieke voordelen zijn ten opzichte van andere snijtechnieken? Lees dan deze blogpost en kom erachter in welke situaties jij het beste voor watersnijden kunt kiezen.

De vele voordelen van watersnijden

Er zijn meerdere snijtechnieken die men vaak gebruikt. Toch levert watersnijden in veel gevallen de meeste voordelen op. Hieronder wordt ingegaan op meerdere voordelen ten opzichte van het ook zeer bekende plasma- en lasersnijden.

Allereerst zorg je met watersnijden voor een vrijwel braamloze snede. De snede is altijd zeer constant en van hoge kwaliteit. Alle eigenschappen van het materiaal dat je wilt snijden blijven gelijk doordat er geen warmte bij het watersnijden wordt gebruikt. Dit zorgt ervoor dat er geen vervormingen of verkleuringen ontstaan op de snijranden en de plekken hieromheen. Daarnaast kun je nóg secuurder te werk gaan en zijn ook de kleinste gaatjes gemakkelijk om te snijden. Tijdens dit gehele proces ontstaan er ook geen giftige dampen waar men rekening mee hoeft te houden. Dit is natuurlijk wel zo’n fijn idee!

Hoe elke sector gebruikmaakt van deze toepassing

Watersnijden is materiaalonafhankelijk, dit houdt in dat je het kunt toepassen op zeer diverse materialen: denk aan kunststof, steen, glas, metalen, hout, textiel, rubber en samengestelde materialen. Hierdoor wordt watersnijden ook veel gedaan in allerlei uiteenlopende sectoren. In de inleiding zijn ze al even voor je op een rijtje gezet. Hieronder krijg je nog wat extra uitleg.

In de machinebouw moeten veel onderdelen precies op maat gesneden worden. Het is belangrijk dat dit secuur gebeurt en dat er geen scheuren in het materiaal ontstaan. Hierdoor is watersnijden vaak de ideale oplossing. Ook in de voedselindustrie zorgen de extra gladde sneden ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om zich te hechten en dit is zeer belangrijk in deze branche. Verder kun je je wel inbeelden dat er in de agrarische sector ook veel te snijden valt. Denk aan al de verschillende onderdelen die op de machines gevestigd zitten. Maar, ook bij kunstprojecten komt deze toepassing van pas. Met watersnijden krijg je altijd een perfect resultaat!

Tot slot 

Hopelijk weet je nu meer over deze populaire toepassing en hoe je hem eventueel zelf kunt gebruiken in je specifieke sector. Probeer vooral zelf uit hoe watersnijden jouw afwerkingen tot een hoger level tilt!