De positieve invloed van gezonde voeding en beweging op je gezondheid

Posted On By Ruben

Onze gezondheid wordt vaak opgedeeld in twee delen: lichamelijke gezondheid en geestelijke gezondheid. Hoewel deze twee aspecten vaak als gescheiden worden beschouwd, zijn ze eigenlijk nauw met elkaar verbonden. Er wordt aangenomen dat gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging beide een positieve invloed kunnen hebben op onze mentale gezondheid.

Functioneren van onze hersenen

Gezonde voeding is belangrijk voor ons lichaam en onze hersenen om optimaal te functioneren. Het eten van een gevarieerd dieet met voldoende groenten, fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten kan mogelijk bijdragen aan een betere mentale gezondheid. Hoewel er geen specifieke onderzoeken worden genoemd, wordt algemeen erkend dat het verminderen van bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken en het verhogen van hele voedingsmiddelen positieve effecten kan hebben.

Geestelijke gezondheid

Lichaamsbeweging kan een positieve invloed hebben op onze geestelijke gezondheid door het vrijkomen van endorfines die ons een gevoel van welzijn en geluk geven. Het is mogelijk dat regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan de behandeling van depressie en angst, hoewel er geen specifieke onderzoeken worden genoemd. Het is ook mogelijk dat het verminderen van stress en angst door middel van lichaamsbeweging indirect kan bijdragen aan een betere geestelijke gezondheid.

Het is algemeen bekend dat lichaamsbeweging en sporten belangrijk zijn voor onze gezondheid. Maar hoeveel lichaamsbeweging en sporten is eigenlijk gezond?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert volwassenen om minstens 150 minuten matige lichaamsbeweging of 75 minuten intensieve lichaamsbeweging per week te krijgen. Dit komt neer op ongeveer 30 minuten matige lichaamsbeweging per dag, vijf dagen per week. Matige lichaamsbeweging omvat activiteiten zoals wandelen, fietsen en tuinieren, terwijl intensieve lichaamsbeweging activiteiten omvat zoals hardlopen, zwemmen, boksen of padellen. Wil je padel Brabant of padel Sloterdijk uitproberen? Boek dan direct online een baan! 

Zelfbeeld en zelfvertrouwen

Naast de directe voordelen voor de mentale gezondheid, kan het aannemen van een gezonde levensstijl ook indirect bijdragen aan een betere geestelijke gezondheid. Het hebben van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan een beter zelfbeeld en zelfvertrouwen. Dit kan leiden tot een betere kwaliteit van leven en meer veerkracht tegen stressvolle situaties.

Het is belangrijk om op te merken dat de invloed van gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging op de mentale gezondheid varieert van persoon tot persoon en dat er vele andere factoren van invloed kunnen zijn op de geestelijke gezondheid. Het is daarom essentieel om een ​​gezonde levensstijl aan te nemen in combinatie met andere vormen van behandeling en ondersteuning, zoals therapie en medicatie, indien nodig.