Koffie: van boon tot dagelijkse must

Posted On By Ruben

Voor veel mensen is koffie onderdeel geworden van de dagelijkse routine en is de hoek bij het koffiezetapparaat een druk bezochte plek zowel thuis als op kantoor. Ook zul je veel bekers koffie to go spotten als je met het openbaar vervoer reist of simpelweg door de stad wandelt. En dat is niet zo vreemd, want het is puur genot om je dag te beginnen met de geur en smaak van een heerlijk warm, vers gezet kopje koffie en je de dag weer vol goede moed kunt starten. Toch weten we niet veel van de oorsprong en productie van koffie, en dat terwijl we er meerdere kopjes van per dag drinken. Daarom lees je in dit blog meer over koffie. Zo heb je de volgende keer als je je collega’s weer bij het favoriete apparaat op de afdeling treft weer een goed gespreksonderwerp.

 

Oorsprong en verspreiding

Wist je dat koffie oorspronkelijk uit Ethiopië komt? Of tenminste, het gebied wat nu Ethiopië is. Daar groeide de koffieplant, de Coffea Arabica, in het tropisch regenwoud, waar de koffiebonen eerst als medicijn werd gebruikt. De Arabieren brachten de koffieplant over naar Jemen en later werd de monopolie op koffie doorbroken. De koffieplant werd verspreid naar diverse Europese kolonies en Midden- en Zuid-Amerika. In de tussentijd werden wel meer dan honderd koffiesoorten bekend, maar de meesten bleken niet geschikt voor consumptie.

 

Van boon tot drankje

Je zult je wellicht afvragen hoe je favoriete drankje nu wordt gemaakt vanuit zo’n boon. Wanneer de koffiebonen van de plant worden geplukt, hebben deze nog zo’n 8 maanden nodig om te rijpen. Ze verkleuren dan van groen naar rood. Vervolgens worden de bonen in water gelegd, waarna de onrijpe bonen er tussenuit worden gehaald. Daarna wordt het vruchtvlees verwijderd en worden de bonen in de zon gedroogd. De bonen worden iedere paar uur omgeroerd, waarbij het belangrijk is dat de bonen niet te droog worden. Nadat de bonen zijn goedgekeurd worden ze gebrand. Met een beetje olie worden ze in een speciale oven geroosterd totdat ze de juiste geur krijgen.

 

Verschillende drankjes

Er is een wereld van verschillende koffiesoorten die je in iedere hippe koffietent kunt bestellen. Van sterk tot zoet, met melkschuim en siroop of zelfs koude varianten met ijsblokjes: de mogelijkheden zijn eindeloos. In elke horecatent zul je de traditionele espresso op de kaart zien staan. Deze geconcentreerde koffie zal vooral worden besteld door mensen die dol zijn op de smaak van koffie. Een americano is daarentegen weer wat minder sterk door de aanleg met heet water. Aan de bekende cappuccino wordt melkschuin toegevoegd, soms zelfs in mooie figuren die op de koffie drijven. De esthetische latte macchiato wordt gemaakt van verwarmde melk, melkschuin en espresso. De lekkerste koffie maak je met verse koffiebonen, bijvoorbeeld de Vers gebrande koffiebonen van Café du Jour. Welke koffiesoort is jouw favoriet?